Tornar a Festivals
ArtísticsPedagògics

Antonio Vivaldi: L’Ospedale della Pietà

 

LES MUSICIENNES DU LE CONCERT DES NATIONS

Acadèmia VivaldiOspedale della Pietà

Homenatge a les músiques de l’Ospedale della Pietà

del temps de Vivaldi

 

LES MUSICIENNES DU LE CONCERT DES NATIONS – ACADÈMIA VIVALDI neix inspirat per les activitats musicals del famós Ospedale della Pietà de Venècia. Un convent, fundat el 1346, que inicialment serveix com a hostatgeria per a croats, i al llarg dels segles següents, com altres ospedali, esdevé una institució benèfica que acollia orfes i noies abandonades. A la vegada convent, orfenat per noies i escola, era també un lloc on les noies internes estudiaven música des de molt joves, i desenvolupaven importants activitats musicals sota la direcció dels millors músics venecians de l’època. Durant el segle XVII, els diferents ospedali de Venècia van començar a ser reconeguts per les actuacions musicals dels solistes, cors i orquestres formats pels interns. Molts d’aquests concerts s’oferien només a un públic selecte format per personalitats importants. A mesura que la Pietà anava guanyant prestigi per la qualitat de la formació musical que s’hi oferia, va començar a rebre l’ingrés d’infants relacionats amb famílies nobles (ja fos de forma legítima o il·legítima). En les dècades més tardanes de la República veneciana, també s’acceptaven joves estudiants de música que pagaven les despeses d’allotjament i escolarització. Gràcies a la qualitat de les seves interpretacions musicals excepcionals, durant els segles XVII i XVIII, l’orquestra i el cor de l’Ospedale van gaudir d’un gran prestigi i molt especialment durant els anys en que Antonio Vivaldi en va ser responsable.

Gràcies a les nombroses audicions organitzades per poder accedir a les nostres Acadèmies de Perfeccionament (que des del 2019 organitzem cada any amb Le Concert des Nations) i també gràcies al treball dut a terme dins aquestes mateixes acadèmies, des del 2019 hem pogut incorporar moltes músiques excel·lents als grans programes simfònics realitzats fins el 2022, així com als programats per a les properes temporades. Avui, la majoria d’aquestes intèrprets s’han incorporat al nostre projecte d’orquestra femení, compost únicament per dones menors de 39 anys per retre homenatge a les joves músiques de Ospedale della Pietà de Venècia, i al seu mestre, l’incomparable Antonio Vivaldi.

En aquest primer programa amb les Quatre Estacions i altres concerts de Vivaldi, que presentem avui, volem honrar la memòria d’aquest magnífic compositor, i també violinista i professor, que fou Vivaldi, principal responsable a la seva època de l’excel·lència i de l’èxit de l’orquestra de l’Ospedale della Pietà.

LES MUSICIENNES DU LE CONCERT DES NATIONS – ACADÈMIA VIVALDI inicia el seu recorregut, constituït per un efectiu de vint joves músiques de gran talent, procedents de vuit països diferents; Anglaterra, Àustria, Espanya, França, Hongria, Polònia, Rússia i Japó, amb una composició de divuit instruments de corda: 9 violins, 4 violes, 3 violoncels i 2 contrabaixos, completats pel chitarrone/guitarra i el clavecí, i la Laura Aubert com a recitadora a les Quatre Estacions. La gran majoria d’elles ja han passat per l’experiència de participar, des del 2019, als grans projectes simfònics duts a terme per Le Concert des Nations, amb obres de Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert i Mendelssohn.

Per aquest projecte, la nostra orquestra serà liderada per l’excel·lent i virtuosa solista i violinista d’origen tàrtar, Alfia Bakieva i per mi mateix, per a dur el conjunt cap al camí de l’excel·lència, la descoberta i la compartició. Aquest nou Ospedale musical del segle XXI es proposa seguir l’exemple del conjunt de joves cantants i músiques de l’antic Ospedale della Pietà venecià, tot creant avui un nou espai de trobada exclusivament femení, que serà un lloc d’estudi, de diàleg respectuós, de perfeccionament i de difusió d’un repertori que engloba des de l’època pre-vivaldiana fins a l’alba del romanticisme (1600-1850).

Amb l’inestimable suport de la Comissió Europea, de la DRAC d’Occitània (Ministeri de Cultura de França), del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, LES MUSICIENNES DU LE CONCERT DES NATIONS – ACADÈMIA VIVALDI es proposa acollir cada any les millors intèrprets d’instruments d’època procedents de països d’arreu d’Europa i del món amb instruments d’època que s’interessin per compartir i difondre el patrimoni musical europeu a tots els nivells de la nostra societat actual, amb atenció especial a la joventut i les minories socials.

 

Jordi Savall

Bellaterra, 2 de novembre de 2023