Tornar a actualitat

CRIDA A LA PAU ENTRE PALESTINA I ISRAEL i missatge de solidaritat amb les víctimes del terrorisme i de la guerra

15/11/2023
CRIDA A LA PAU ENTRE PALESTINA I ISRAEL i missatge de solidaritat amb les víctimes del terrorisme i de la guerra

Des de fa molts anys, treballem pel diàleg i pel respecte entre els pobles d’Israel i de Palestina, bo i convidant músics d’aquests dos països perquè ens acompanyin en projectes interculturals com Orient-Occident, Mare NostrumJerusalem, la ciutat de les dues paus. Seguim estant convençuts que, d’aquesta manera, és possible contribuir a una millor comprensió i a un veritable respecte mutu, malgrat les profundes diferències que puguin separar aquests dos pobles.

Després de l’horrible i inhumà atac de Hamàs contra civils israelians el proppassat 7 d’octubre, volem expressar de nou tota la nostra solidaritat més sincera amb les famílies de les víctimes, així com el nostre desig per un ràpid alliberament de tots els ostatges. Al mateix temps, i a la vista de la situació actual, volem manifestar el nostre rebuig i la nostra condemna de la violència militar per ambdós costats contra la població civil.

Hom pot entendre la desesperació del poble palestí, que pateix més de trenta anys d’abandó i de negació dels seus drets fonamentals, però això en cap cas justifica accions terroristes contra civils, i menys encara contra dones i infants. De la mateixa manera, entenem que Israel té el dret de defensar-se i de lluitar contra els terroristes de Hamàs, responsables de la massacre del 7 d’octubre –i que, a més, tenen per objectiu la destrucció d’Israel i del seu poble–, però pensem que aquesta lluita s’ha de dur a terme dins el respecte per les normes internacionals acceptades com a base de tot comportament civilitzat i, en cap cas, pel preu terrible i inhumà del patiment i de la mort de milers de palestins, dones i infants innocents.

Davant aquesta tragèdia humana i humanitària, la resta del món també n’esdevé responsable, i si no arriba a poder contribuir a la resolució del conflicte i a la supervivència del poble palestí de Gaza, haurà de fer front a una gravíssima crisi moral i de civilització. I és que aquesta incapacitat d’aportar ajut real a les víctimes col·laterals de la lluita d’Israel contra Hamàs també corre el risc d’originar conseqüències gravíssimes per al futur i la convivència dels pobles palestí i israelià i per al futur de les relacions entre Europa i els països d’Orient Mitjà.

Per evitar una catàstrofe irreparable, cal que Hamàs i Israel aturin els atacs contra civils i contra els hospitals de Gaza i Cisjordània. També considerem urgent permetre l’accés de tota l’ajuda humanitària imprescindible per a la supervivència dels milers de persones desplaçades.

Finalment, demanem que es pugui acordar ràpidament un cessament de les hostilitats que comporti l’alliberament de tots els ostatges i dels activistes palestins injustament empresonats per Israel. Només així es podran encarar unes negociacions entre israelians i palestins destinades a establir les bases d’una pau duradora, amb acords que garanteixin un futur just, digne i respectuós per a tothom.

 

Jordi Savall i Maria Bartels

Fundació Centre Internacional de Música Antiga
Festival de Música i Història per un Diàleg Intercultural a Fontfreda
Empresa SON JADE S.L. editora d’ALIA VOX
Festival Jordi Savall-Santes Creus, Poblet i Montblanc
Associació Le Concert des Nations

Bellaterra, 14 de novembre de 2023