Tornar a Festivals

La Capella Reial Catalunya

Seguint el model de les famoses “Capelles Reials” medievals per a les quals foren creades les grans obres mestres de la música sagrada i profana a la Península Ibèrica, l’any 1987 Montserrat Figueras i Jordi Savall funden La Capella Reial, un dels primers grups vocals dedicats a la interpretació de les músiques dels Segles d’Or amb criteris històrics i constituït exclusivament per veus hispàniques i llatines. A partir de 1990, rep el patrocini regular de la Generalitat de Catalunya i des d’aquell moment passa a anomenar-se La Capella Reial de Catalunya.

El nou conjunt es dedica a la recuperació i a la interpretació del patrimoni polifònic-vocal medieval i dels Segles d’Or hispànic i europeu anterior al segle XIX amb criteris històrics. En la mateixa línia artística que Hespèrion XXI i sempre des d’un gran respecte a la profunda dimensió espiritual i artística de cada obra, La Capella Reial de Catalunya combina magistralment tant la qualitat i l’adequació a l’estil de l’època, com la declamació i projecció expressiva del text poètic.

El seu extens repertori abraça des de la música medieval de les cultures de la mediterrània fins als grans mestres del Renaixement i del Barroc. Alguns dels seus programes de concert més celebrats són la Missa de Batalla de Joan Cererols, Les Vespres de Claudio Monteverdi, les Cantigas d’Alfons X el Savi, El Llibre Vermell de Montserrat, les cançons sefardites, la música d’El Misteri d’Elx, els romanços del Quixot de Miguel de Cervantes, els Cançoners del Segle d’Or i el Rèquiem de Mozart. Recentment, també ha interpretat i enregistrat la Passió segons Sant Marc de Johann Sebastian Bach, El Messïes de Georg Friedrich Händel, l’oratori Juditha Triumphans de Vivaldi, l’Oratori de Nadal de Bach, i La Creació de Joseph Haydn, que ha obtingut un gran èxit de crítica internacional.

També ha destacat en alguns repertoris operístics del barroc i del classicisme des que va debutar en aquest gènere, el 1992, amb l’orquestra Le Concert des Nations, i en composicions contemporànies d’Arvo Pärt. Cal destacar la seva participació en la banda sonora de la pel·lícula Jeanne La Pucelle (1993) de Jacques Rivette sobre la vida de Joana d’Arc.

La seva discografia, publicada en més de 40 CDs, ha rebut diverses distincions i guardons, entre els quals destaca el Midem Classical Award i el Grammy®. Sota la direcció de Jordi Savall, La Capella Reial de Catalunya desenvolupa una intensa activitat de concerts, enregistraments arreu del món i des de la seva fundació, actua regularment als principals festivals internacionals de música antiga.